MEM_PL_9 - Błaszczyk, Mateusz; Pieńkowski, Piotr; Felińska, Małgorzata
Materiałami badawczymi są pamiętniki polskich oraz ukraińskich studentów. Pod koniec kwietnia 2022 roku zespół ukraińskich i polskich badaczy poprosił studentów o przygotowanie pisemnych wspomnień, których narracja miała obejmować czas od początku wojny (tj. od 24.02.2022) do momentu rekonstrukcji wspomnień (druga połowa maja 2022). Na Uniwersytecie Lwowskim zaproszenie do badań zaproponowano podczas zajęć uniwersyteckich. Na Uniwersytecie Wrocławskim informacja o badaniach była rozpowszechniana przez studenckie koło naukowe. Wspomnienia zbierano do końca maja 2022 roku. Przesyłano je w plikach tekstowych.W Ukrainie otrzymaliśmy 15 wspomnień przygotowanych przez 12 kobiet i 3 mężczyzn w wieku 18-22 lat. W Polsce mieliśmy 11 opowiadań przygotowanych przez 8 kobiet i 3 mężczyzn w wieku 20-25 lat. Opracowania były przygotowane w ich ojczystym języku (ukraińskim i polskim).
Keywords: pamiętnik; wspomnienia; wojna; doświadczenia; badania biograficzne; Polska; Ukraina