Seniorzy w Polsce – stan zdrowia, wsparcie instytucjonalne i opieka nieformalna - Herudzińska, Małgorzata H. (Wydawnictwo Naukowe EDUsfera, 2022)
W Polsce (choć nie tylko) ostatnie dziesięciolecia cechuje trwałe zjawisko, jakim jest wzrost udziału osób starszych w strukturze wieku ludności. Dynamika zmian społecznych, których źródłem są m.in. procesy demograficzne powoduje, że jednym z ważniejszych dziś wyzwań jest kwestia opieki nad seniorami. W naszym kraju opieka ta organizowana jest głównie w sferze prywatnej – ogromną rolę odgrywa tutaj rodzina. Tymczasem jej opiekuńczy potencjał maleje.
Keywords: senior; stan zdrowia; wsparcie instytucjonalne; opieka nieformalna