Różnice pomiędzy młodymi kobietami a młodymi mężczyznami w motywach do podejmowania aktywności fizycznej - Grabowska, Barbara; Ślósarz, Luba (Wydawnictwo Naukowe EDUsfera, 2022)
W warunkach nowej rzeczywistości młode osoby często spędzają wiele godzin przed monitorem, telefonem lub tabletem. Zapominają lub nie mają czasu na podejmowanie aktywności fizycznej, która leży u podstaw prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. W związku ze zwiększoną liczbą godzin nauki zdalnej oraz pracy w formie online młode osoby powinny mieć silniejszą motywację do ćwiczeń fizycznych oraz wybierać różne rodzaje aktywności, aby w przyszłości nie mieć problemów z chorobami cywilizacyjnymi, np. nadwagą, i zachować odpowiednią kondycję ciała.
Keywords: physical activity; upbringing, motivation; youth; gender