Myślenie komputacyjne (MK) w kontekście samorozwoju i rodziny - Kopczyński, Tomasz (Wydawnictwo Naukowe EDUsfera, 2022)
Celem artykułu jest przedstawienie zagadnienia myślenia komputacyjnego w szerszym kontekście czasopiśmiennictwa anglojęzycznego w obszarach działań samorozwojowych z uwzględnieniem pojęcia oddziaływania środowiska rodziny. Termin myślenie komputacyjne już na dobre występuje w różnego opracowaniach edukacyjnych, jednak rzadko jest rozpatrywany w szerszym kontekście edukacyjnym takim jak rodzina czy samodoskonalenie. Artykuł sygnalizuje problemy, które były już wcześniej wskazywane przez znawców tematu, a jedynie nasiliły się w wyniku edukacji postpandemicznej. Zaprezentowano w nim również możliwe kierunki rozwoju edukacji nieformalnej w zakresie zastosowania technologii oparte na podstawie twardych danych statystycznych.
Keywords: myślenie komputacyjne; samorozwój; Semur Papert; społeczeństwo informacyjne