English: a neutral language of global communication? Sociopedagogical implications - Odrowąż-Coates, Anna (Wydawnictwo Naukowe EDUsfera, 2022)
Angielski jako język globalnej komunikacji stał się elementem statusu społecznego, tym kojarzonym z problematyką włączenia i wykluczenia. W uprzywilejowanych grupach społecznych jego pozycja zmieniła się z języka obcego na język „drugi”, co wskazuje na zmianę językową o długofalowych konsekwencjach.
Keywords: struktura społeczna; miękka władza; język; inkluzja; wykluczenie