Współpraca rodziców z polskimi szkołami przedmiotów ojczystych w Londynie - Zamecka-Zalas, Olga (Wydawnictwo Naukowe EDUsfera, 2022)
Wychowanie ojczyste dziecka, kształtowanie jego osobowości i zapewnienie mu wszechstronnego rozwoju to cele rodziców, którzy świadomie i racjonalnie wychowują swoje dzieci w warunkach emigracyjnych. Są to również cele każdej szkoły przedmiotów ojczystych w Wielkiej Brytanii. Zarówno założenia, jak i plany wychowawcze rodziców oraz szkół opierają się na ścisłym współdziałaniu. Problematyka badawcza niniejszego artykułu dotyczy form współpracy rodziców ze szkołami przedmiotów ojczystych w Londynie w zakresie wychowania ojczystego dzieci.
Keywords: wychowanie ojczyste; szkoły przedmiotów ojczystych; rodzice; dziecko