Codzienność nauczycieli i uczniów w klasie wielokulturowej - Szempruch, Jolanta (Wydawnictwo Naukowe EDUsfera, 2022)
Artykuł przedstawia analizę codziennych relacji i wzajemnych oczekiwań dotyczących funkcjonowania nauczyciela i uczniów w warunkach klasy wielokulturowej. Na podstawie omawianej problematyki wielokulturowości i edukacji wielokulturowej autorka poszukuje odpowiedzi na pytania dotyczące przygotowania (się) nauczyciela i klasy na przyjęcie ucznia z innej kultury, możliwości pomocy uczniowi w zaadoptowaniu się do nowych warunków kulturowych i integracji z rówieśnikami oraz sposobów pomocy uczniowi cudzoziemskiemu w osiąganiu sukcesów w szkole.
Keywords: nauczyciel; uczeń; wielokulturowość; międzykulturowość; kultura; edukacja międzykulturowa/wielokulturowa; indywidualizacja