Filary współistnienia na pograniczu kultur - Szerląg, Alicja (Wydawnictwo Naukowe EDUsfera, 2022)
Współczesne uobecnianie i różnicowanie się kultur zdecydowanie umiejscawia człowieka na ich stykach. Tym samym pogranicza kulturowe stają się miejscami znaczącymi, ze specyficznymi dla nich przestrzeniami, w których dokonują się procesy doświadczania różnic kulturowych, identyfikacji kulturowej, konstruowania własnej tożsamości oraz wypracowywania strategii współistnienia. Na znaczeniu zyskują zatem filary współistnienia w procesie międzykulturowej integracji społeczeństwa wielokulturowego.
Keywords: pogranicze kulturowe; poczucie wspólnotowości; międzykulturowa integracja