Adaptowanie dzieci imigrantów do nowej rzeczywistości społeczno-kulturowej - Jasiński, Zenon; Maaß, Anetta (Wydawnictwo Naukowe EDUsfera, 2022)
Adaptowanie imigrantów i ich dzieci do rzeczywistości społeczno-kulturowej jest związane z przemieszczaniem się jednostek i grup do innego kraju. Funkcjonowanie w nowych warunkach wymaga przystosowania się do nich i integracji ze społecznością. Państwa są zainteresowane włączeniem nowych obywateli w główny nurt życia społeczeństwa, wymaga to jednak wielu przemyślanych działań, powołania instytucji i organizacji, które będą ukierunkowane na integrację imigrantów ze społeczeństwem kraju osiedlenia.
Keywords: adaptacja; dzieci imigrantów; integracja; polityka imigracyjna