Dziecko i dzieciństwo we współczesnym dyskursie pedagogiki społecznej - Matyjas, Bożena (Wydawnictwo Naukowe EDUsfera, 2022)
Artykuł zawiera teoretyczne rozważania dotyczące dziecka i dzieciństwa w pedagogice społecznej. Przedstawiono różne ujęcia i koncepcje dzieciństwa, uwzględniające szeroki kontekst nauk społecznych (filozofia, psychologia, historia, socjologia).
Keywords: dziecko; dzieciństwo; pedagogika społeczna