Twórca utworu stworzonego przez sztuczną inteligencję - Stawicka, Paulina (Wydawnictwo C.H. Beck, 2022)
Ze względu na to, że sztuczna inteligencja wkroczyła w sferę kultury, stając się dla prawa autorskiego niezwykle ważną dziedziną, celem niniejszego opracowania jest odpowiedź na pytanie, kogo możemy uznać za twórcę utworów stworzonych przez sztuczną inteligencję. Autorka przeanalizowała pojęcie utworu w rozumieniu prawa autorskiego na gruncie przepisów polskich, unijnych, konwencji międzynarodowej oraz orzecznictwa TS. Wskazała przy tym na powiązanie w prawie autorskim UE pojęcia autorstwa z wymogiem oryginalności, który należy rozumieć jako własną intelektualną twórczość autora. Próbując odpowiedzieć na pytanie, kogo uznać za twórcę utworów stworzonych przez sztuczną inteli-gencję, autorka wzięła pod uwagę programistę, użytkownika, inwestora oraz maszynę.
Keywords: sztuczna inteligencja; utwór w rozumieniu prawa autorskiego; twórca; technologia; sztuka