Dziesiąty element : sztuczna inteligencja jako sędzia a prawo do sądu - Górski, Marcin (Wydawnictwo C.H. Beck, 2022)
Wykorzystanie sztucznej inteligencji w wymiarze sprawiedliwości może przybierać różne formy. Nie wydaje się wzbudzać wątpliwości np. używanie mechanizmów wychwytujących odstępstwa orzeczenia od dotychczasowego orzecznictwa czy też sugerujących formuły, których użycie jest pożądane w formułowaniu uzasadnienia rozstrzygnięcia. W niniejszym opracowaniu autor omówi jednak – z perspektywy ochrony prawa do sądu – nie te narzędzia informatyczne, które wspomagają pracę sędziego, ale te, które miałyby go zastąpić.
Keywords: prawo do sądu; sztuczna inteligencja (AI); EKPCz; art. 6 EKPC; Karta Praw Podstawowych UE; art. 47 Karty Praw Podstawowych UE