Wywiady Sztokholm - Glinka, Kamil
Bezprecedensowy kryzys polityczny, gospodarczy i społeczny spowodowany rozprzestrzenianiem się koronawirusa SARS-CoV-2 sprawił, że miejska administracja samorządowa stanęła przed trudnym wyzwaniem zaspokajania zbiorowych potrzeb mieszkańców. Okazało się bowiem, że dotychczasowe mechanizmy prowadzenia polityki miejskiej traciły na skuteczności i efektywności. Kryzysowa sytuacja wymusiła zatem redefinicję dotychczasowych sposób działania miejskiej administracji samorządowej Warszawy i Sztokholmu w poszczególnych obszarach sektorowych (problemowych).
Keywords: polityka miejska; miejska administracja samorządowa; pandemia COVID-19; Warszawa; Sztokholm (Szwecja)