Writing About Multiethnicity - Wojdon, Joanna
Cykl przedstawia pomysły rozwiązań dydaktycznych, wdrażających uczniów szkół średnich do warsztatu naukowego historyka: myślenia historycznego, czytania "jak historyk" i tworzenia narracji historycznej. Opiera się na koncepcjach współczesnych dydaktyków historii, takich jak Peter Seixas, Sam Wineburg, Jeffrey Nokes i Chauncey Monte-Sano. Treści merytoryczne oparte są o ustalenia projektu badawczego „Budowa spójności społeczeństw wieloetnicznych w X-XXI wieku”, koordynowanego przez Przemysława Wiszewskiego z Uniwersytetu Wrocławskiego.
Keywords: history education; historical thinking; inquiry-based historical learning; history lessons; European history; multiethnic societies; historical narratives; school essays; argumentative essays; Internet in education; civic on-line reasoning