Akt symboliczny. Świadczenia z Niemiec dla ofiar zbrodni nazistowskich w Polsce. Formuła "pragmatyczna" w świetle porozumień z lat 1991 i 2000 - Barcz, Jan; Ruchniewicz, Krzysztof (Wydawnictwo Centrum Studiów Niemieckich i Europesjkich im. Willy'ego Brandta Uniwersytetu Wrocławskiego, 2022)
W ramach serii wydawniczej Centrum Studiów Niemieckich i Europejskich im. Willy’ego Brandta UWr "Przełom w stosunkach polsko-niemieckich 1989-1991 w świetle polskich dokumentów politycznych. Wybór dokumentów" ukazuje się IV tom pt. "Akt symboliczny. Świadczenia z Niemiec dla ofiar zbrodni nazistowskich w Polsce. Formuła „pragmatyczna” w świetle porozumień z lat 1991 i 2000”. Wstęp, wybór i opracowanie Jan Barcz i Krzysztof Ruchniewicz. Publikacja składa się z dwóch części. W pierwszej umieszczono komentarze prawne, które stanowią merytoryczne wprowadzenie do drugiej części. Ich autorami są profesorowie prawa międzynarodowego Jan Barcz, Witold M. Góralski i Jerzy Kranz. W części drugiej zamieszczono dokumenty wytworzone przez polską dyplomację oraz materiały pozadyplomatyczne. Źródła te są często publikowane po raz pierwszy. Zamysłem wydawców było wypełnienie luki w dostępnej literaturze. Ostatnie dyskusje publiczne z udziałem polityków, publicystów i niektórych badaczy przekonały nas, że stan wiedzy w tak delikatnej materii jest wysoce niewystarczający i nie odpowiada poziomowi znaczenia tej problematyki. Prezentowany tom został przewidziany do druku jako ostatni w serii, jednak z powodu aktualności tematu reparacji i odszkodowań cywilno-prawnych postanowiono zmienić kolejność wydawania poszczególnych książek. Wersji elektronicznej będzie wkrótce towarzyszyć wersja papierowa.
Keywords: II wojna światowa; umowy międzynarodowe; reparacje; odszkodowania; relacje polsko-niemieckie; formuła pragmatyczna