Fabrica Societatis. No. 4/2021 : Spis treści (Instytut Socjologii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2021)
Czwarty numer Fabrica Societatis prezentuje artykuły badaczek społecznych zajmujących się współczesnym rodzicielstwem, kulturami i praktykami macierzyństwa i ojcostwa. Rezultaty swoich badań opisują Anna Kwak (rodzicielstwo w postaci maternal gatekeeping), Ewa Maciejwska-Mroczek i Maria Reimann (męskie doświadczenie adopcji), Małgorzata Gawrońska (wizualne reprezentacje macierzyństwa na Instagramie w perspektywie displaying families) i Martyna Popławska (która dokonuje przeglądu badań dotyczących opieki naprzemiennej). Teksty te kontynuują linię widoczną już w poprzednich wydaniach czasopisma, a skupiającą się na zagadnieniach związanych z rodziną. W tomie pojawił się także nowy dział zatytułowany Debaty społeczne. W Polsce w ciągu ostatnich lat toczy się wiele istotnych debat, m.in. wokół edukacji seksualnej, pracy, zmian klimatycznych i praw reprodukcyjnych. Wiele z tych tematów jest uwikłanych politycznie i polaryzuje scenę społeczną. Skrajne stanowiska i intensyfikacja dyskusji to „błogosławiony chleb” dla badaczy społecznych. Nic dziwnego, że w wymienionych obszarach pojawia się coraz więcej projektów badawczych i opracowań ukazujących różne opcje światopoglądowe, znaczenia nadawane doświadczeniom pracy, edukacji itd. Debaty społeczne odzwierciedlają to w tym numerze. Czasopismo kontynuuje również wysiłki na rzecz tworzenia platformy dla przedstawiania zrealizowanych projektów badawczych młodych socjologów i socjolożek (Debiuty socjologiczne). I tym razem, jak poprzednio, eksploracje empiryczne młodego pokolenia badaczek znalazły się w dwóch działach – artykuły Dominiki Chmielewskiej i Alicji Jeznach w Debatach społecznych, zaś Anastasii Zakusilo, Natalii Bilskiej, Alicji Bylickiej oraz Joannny Rożdżestwieńskiej w Debiutach socjologicznych.
Keywords: formalna edukacja seksualna; równouprawnienie; ciałopozytywność; feminizm; społeczeństwo obywatelskie; edukatorki seksualne; adopcja; rynek pracy; aktywność obywatelska; seksualność; ciałoneutralność; rodzicielstwo; pronatalizm; antynatalizm; macierzyństwo; męskość; młodzież; opieka naprzemienna; młodzi dorośli; Instagram; prekariat; ojcostwo; przeludnienie; ciało; postawy obywatelskie; konflikt okołorozwodowy; kobiecość; nauczycielki wychowania do życia w rodzinie; pokolenie Z; role rodzicielskie