Rozdział 2. Struktura i przebieg badań prowadzonych w projekcie GANESA - Tabernacka, Magdalena; Kusiak-Winter, Renata; Krakowska, Magdalena; Knauber, Anna; Reinhard, Edyta; Miodek, Marcin; Tracz-Molasy, Anna (Oficyna Wydawnicza Politechniki Wrocławskiej, 2022)
Publikacja zawiera opracowanie wyników badań prowadzonych w projekcie GANESA dotyczących kwestii istotnych dla świadomego decydowania przez młodych Polaków o ich miejscu w obecnej i przyszłej Europie oraz determinujących dla prowadzenia konstruktywnego dialogu. Szczegółowe kwestie poddane badaniu to: znajomość roli Unii Europejskiej i zadań jej instytucji, wiedza na temat mediacji będącej niekonfrontacyjną metodą opanowywania konfliktów, kierunki etnocentryzmu młodzieży, kulturowe i społeczne aspekty relacji polsko-niemieckich, identyfikacja fałszywych informacji i determinanty przeciwdziałania ich wpływowi
Keywords: projekt badawczo-edukacyjny; Unia Europejska; nauki społeczne; nauki prawne; dydaktyka; dialog; mediacja; komunikacja; sprawiedliwość; współpraca; relacje