Wybrane aspekty prawne scrapowania ze szczególnym uwzględnieniem informacji i danych publicznych - Wojnarska-Krajewska, Ewa (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2021)
Autorka omawia prawne aspekty scrapowania. W opracowaniu przeanalizowano stopniowe zmiany w zakresie ram prawnych w UE i w Polsce dotyczące pozyskiwania danych z internetu. Odrębna część opracowania została poświęcona zagadnieniu ekstrakcji ze źródeł dostępnych w internecie szczególnego rodzaju treści w postaci danych i informacji publicznych. Autorka wskazuje na pewne odrębności w odniesieniu do legalności ich pozyskiwania. Zwraca ponadto uwagę na niedawno przyjęte przepisy regulujące eksplorację tekstów i danych oraz zagadnienie re-use.
Keywords: scrapowanie; dane; pozyskiwanie danych; ekstrakcja danych; agregacja danych; eksploracja tekstów i danych; bazy danych; ochrona baz danych; prawo autorskie; prawo do informacji publicznej; informacja publiczna; otwarte dane; ponowne wykorzystywanie informacji sektora publicznego; prawo UE