Interoperacyjność aplikacji mobilnych śledzących kontakty zakaźne - Kotecka-Kral, Sylwia (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2021)
W niniejszym opracowaniu poruszono zagadnienia aplikacji mobilnych śledzących kontakty zakaźne, danych przez nie gromadzonych oraz podmiotów, które mogą mieć do nich dostęp. Niektóre z danych zebranych przy pomocy aplikacji mobilnych zakwalifikowano jako informacje sektora publicznego, które mogą być ponownie wykorzystywane. Na przykładzie polskiej aplikacji STOP COVID – ProteGO Safe omówiono przydatność aplikacji mobilnych do innych celów niż ostrzeganie o kontakcie z osobą zakażoną wirusem SARS-CoV-2. Uwzględniono kontekst interoperacyjności aplikacji mobilnych śledzących kontakty zakaźne, w tym interoperacyjności transgranicznej na obszarze Unii Europejskiej.
Keywords: aplikacja mobilna; COVID-19; dane osobowe