Współczesny model kształcenia nauczycieli historii i wiedzy o społeczeństwie – oczekiwania a rzeczywistość - Biesiadecka, Elżbieta (Uniwersytet Wrocławski Wydział Nauk Historycznych i Pedagogicznych Instytut Historyczny, 2021)
Problem modelu kształcenia nauczycieli historii i wiedzy o społeczeństwie powracał wielokrotnie w dyskursie dydaktycznym. Jest on precyzowany w głównej mierze przez obowiązujące standardy kształcenia nauczycieli. Uczelnie bardzo często rozszerzają plany studiów o kolejne przedmioty rozwijające nowe kompetencje zawodowe studentów, co autorka zaprezentowała na wybranych przykładach.