Nauczyciel w czasach pandemii. Doskonalenie zawodowe nauczycieli historii na przykładzie Warmińsko-Mazurskiego Ośrodka Doskonalenia Nauczycieli w Olsztynie - Jóźwiak, Iwona (Uniwersytet Wrocławski Wydział Nauk Historycznych i Pedagogicznych Instytut Historyczny, 2021)
Pandemia COVID-19 jest typowym wyzwaniem adaptacyjnym i transformacyjnym, na temat którego nie powstał żaden poradnik. Liderzy edukacji i metodolodzy historii muszą szybko zaplanować działania i dostosować się do aktualnej sytuacji pandemicznej. W artykule omówiono potrzeby i odpowiedzi edukacyjne dla nauczycieli historiina Warmii i Mazurach w czasie pandemii w latach 2020–2021.