"Trudne tematy" – zagadnienia nieobecne we współczesnym nauczaniu historii w Polsce - Kłonczyński, Arnold (Uniwersytet Wrocławski Wydział Nauk Historycznych i Pedagogicznych Instytut Historyczny, 2021)
W marcu 2015 roku państwa członkowskie Unii Europejskiej podpisały deklarację, w której stwierdzono, że wartości podstawowe dla Unii Europejskiej, takie jak poszanowanie godności ludzkiej, wolności (w tym wolności słowa), demokracji, równości, praworządności i praw człowieka, powinny stanowić fundament europejskiej edukacji. W rezultacie pojawił się program rozwoju zawodowego nauczycieli, którego celem jest wspieranie i promowanie nauczanie kontrowersyjnych tematów w szkołach w Europie. Artykuł podnosi kwestię nieobecności tych zagadnień w nauczaniu historii w polskich szkołach podstawowych i średnich, i wskazuje na potrzebę ich włączenia do programu nauczania.