Instytucjonalne i pozainstytucjonalne pola działalności środowiska dydaktyków historii w Polsce - Sanojca, Karol (Uniwersytet Wrocławski Wydział Nauk Historycznych i Pedagogicznych Instytut Historyczny, 2021)
Współcześnie w Polsce specjalność nauczycielska na studiach historycznych prowadzona jest w dwudziestu ośrodkach uniwersyteckich. Kadrę dydaktyków historii tworzy grupa około 50 osób zawodowo uprawiająca tę subdyscyplinę historii. Obowiązująca ustawa o szkolnictwie wyższym spowodowała, że dydaktycy zostali przyporządkowani do różnych struktur organizacyjnych, co negatywnie wpływa na proces kształcenia. Dydaktycy historii realizują swoje obowiązki na uczelniach, a ponadto są aktywni na innych polach działalności naukowej, popularyzatorskiej i wychowawczej. Są zaangażowani w komisjach PAN i PAU, ministerialnych komisjach podręcznikowych, działają w ruchu regionalistycznym, uczestniczą w organizowaniu Olimpiady Historycznej. Efekty swoich działań przedstawiają podczas cyklicznych spotkań konferencyjnych, a takżew publikacjach drukowanych.