Deklaracja z Bangkoku jako przykład azjatyckiego rozumienia praw człowieka - Popielarski, Marek (Katedra Doktryn Politycznych i Prawnych Wydziału Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2021)
Deklaracja podpisana w Bangkoku w 1993 roku przez przedstawicieli 35 państw Azji i Pacyfiku ukazała szereg odrębności w rozumieniu istoty praw człowieka oraz ich wewnętrznej hierarchii w porównaniu z perspektywą cywilizacji Zachodu. Przedstawiono bezpośrednią genezę wypracowanych koncepcji, przede wszystkim w poglądach ówczesnego premiera Malezji Mahathira bin Mohamada, jak również jego odpowiednika w Singapurze Lee Kwan-Yewa. Wyartykułowanie poczucia własnej odrębności cywilizacyjnej szło w parze z wzrastającym poziomem rozwoju gospodarczego i społecznego państw południowo-wschodniej Azji, który miał miejsce w drugiej połowie XX wieku. Koncepcja specyficznych wartości azjatyckich przedstawia prymarną rolę rozwoju gospodarczego i społecznego wobec praw i wolności człowieka. W artykule ukazano w jaki sposób poszczególne artykuły deklaracji bangkockiej odpowiadają temu sposobowi myślenia i jak go uzasadniają.
Keywords: prawa człowieka; azjatyckie wartości; cywilizacja