Od powstania państwa do wielkiej reformy. Etapy kształtowania się administracji publicznej Grecji - Biały, Sebastian (Katedra Doktryn Politycznych i Prawnych Wydziału Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2021)
W charakterystyce zjawiska administracji publicznej wskazuje się dwie przeciwstawne cechy: trwałość oraz ciągła zmienność. Jakie są jednak powody przechodzenia przez administrację publiczną ciągłych procesów zmian, czy może jest to tylko zjawisko spowodowane potrzebą dostosowania się do otoczenia? Republika Grecji jest dosyć młodym państwem. Mimo dwustu laty niepodległości, zanotowano znaczną liczbę reform struktur administracyjnych. Pierwsza większa reforma została przeprowadzona w 1997 r. gdzie doszło do optymalizacji administracji publicznej. Celem niniejszego artykułu jest analiza prawnohistoryczna przeprowadzonych reform Królestwa i Republiki Grecji w XIX i XX wieku oraz weryfikacja wprowadzonych reform na podstawie kryterium przydatności wobec państwa i obywatela.
Keywords: administracja publiczna; samorząd terytorialny; gmina; reforma; Republika Grecji