Myśl konstytucyjna Stanisława Cata-Mackiewicza - Baran, Tomasz (Katedra Doktryn Politycznych i Prawnych Wydziału Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2021)
Tekst stanowi próbę przedstawienia poglądów polskiego publicysty i prawnika Stanisława Cata Mackiewicza na kwestię związane z ustrojem państwa i konstytucją najlepszą dla państwa polskiego w latach 1918-1939. Prezentowane są zatem jego poglądy na obydwie konstytucje z tego okresu, czyli Konstytucję marcową z 1921 roku oraz Konstytucję kwietniową z 1935 roku. Autor opisuje również próby propozycji prawodawczych wileńskiego konserwatysty w postaci ,,Statutu Litwy Środkowej", wydanego w Wilnie w 1922 roku. Główną ideą Mackiewicza było przede wszystkim zapewnienie Rzeczpospolitej silnej, aczkolwiek zdecentralizowanej władzy. Niniejszy tekst stanowi próbę odpowiedzi na pytanie, która z przedwojennych ustaw zasadniczych była dla niego rozwiązaniem bardziej odpowiednim dla Polski i najpełniej oddawała całokształt jego poglądów dotyczących organizacji państwa.
Keywords: Konstytucja kwietniowa; Konstytucja marcowa; autorytaryzm