Kultura demokratyczna w doktrynie politycznej Tomasza Garrigue Masaryka jako odpowiedź na standardy teokratyzmu - Bożek, Mateusz (Katedra Doktryn Politycznych i Prawnych Wydziału Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2021)
Artykuł nawiązuje do pojmowania demokracji przez Masaryka i jego awersji do teokratyzmu rozumianego jako system zasad w życiu państwa i społeczeństwa charakterystyczny dla tych o tradycjach teokracji czy monarchii. Masaryk dokonywał także podziału narodów na te z natury mniej lub bardziej demokratyczne. Różnicował w ten sposób możliwości podejmowania współdziałania z nimi przez Republikę Czechosłowacji, której sam był współtwórcą i pierwszym prezydentem przez ponad 17 lat. Własny naród (czeski) klasyfikował jako wybitnie demokratyczny, przeznaczony do wyznaczania warunków i zasad kultury demokratycznej.
Keywords: Masaryk, Tomáš Garrigue (1850-1937); demokracja; Europa; teokratyzm