Problematyka charakteru prawnego opłaty od środków spożywczych - Miernik, Anna (Uniwersytet Wrocławski. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii, 2020)
W artykule analizie poddano zagadnienie charakteru prawnego opłaty od środków spożywczych uregulowanej przepisami ustawy z dnia 11 września 2015 r. o zdrowiu publicznym. W opracowaniu wskazano cechy charakterystyczne przedmiotowego świadczenia i podjęto próbę ustalenia jego charakteru prawnego. Udzielono odpowiedzi na pytanie, czy opłata od środków spożywczych jest opłatą publiczną, podatkiem, czy też innym publicznoprawnym świadczeniem.
Keywords: opłata od środków spożywczych; danina publiczna; opłata publiczna; podatek; niepodatkowe należności budżetowe