O zagrożeniach budżetu partycypacyjnego (obywatelski) dla wartości cywilizacji zachodniej (łacińskiej) - Zawadzka-Pąk, Urszula Kinga (Uniwersytet Wrocławski. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii, 2020)
Pod wpływem wzorców zagranicznych, obcych kulturowo cywilizacji łacińskiej (zachodniej) stosowane są w Polsce instrumenty współrządzenia (demokracji partycypacyjnej). Jednym z takich instrumentów, zastosowanym po raz pierwszy w 2012 r., jest procedura tzw. budżetu partycypacyjnego (obywatelskiego). Na przestrzeni lat wykształciły się w Polsce trzy jego modele, tj. model plebiscytowy, model deliberatywny oraz panele obywatelskie. Mając powyższe na uwadze, za cel artykułu obrano analizę poszczególnych modeli BP przez pryzmat respektowania w praktyce wartości właściwych dla cywilizacji łacińskiej. Analiza doprowadziła do wniosku, że żaden z trzech modeli BP nie zawiera wbudowanych mechanizmów chroniących takie wartości jak dobro, prawda czy sprawiedliwość. Tym samym stosowanie instrumentów właściwych kulturowo obcym cywilizacjom może stanowić zagrożenie dla porządku aksjologiczno-prawnego rodzimej cywilizacji łacińskiej.
Keywords: samorząd terytorialny; wartości publiczne; budżet partycypacyjny; cywilizacja łacińska