Społeczne konstruowanie operatorów dominacji nad zagrożeniami występującymi lokalnie na przykładzie powiatu nyskiego - Biłobran, Czesław (2022)
Przedmiotem podjętych badań w dysertacji doktorskiej była próba wyłonienia społecznych operatorów dominacji nad zagrożeniami lokalnie występującymi na terenie powiatu nyskiego. W najszerszym znaczeniu operatory dominacji określono jako wszelkie operatory poznawcze, którymi posługuje się podmiot w środowisku (nie)bezpieczeństwa (Maciejewski 2014). Operatory poznawcze są to „wszelkie przedmiotowe instrumentalne środki działania czy to sztucznie wyprodukowane, czy jedynie obrane w działaniu przez podmiot, a więc nie tylko «rzeczy», ale także pewne przebiegi i procesy oraz przedmioty o charakterze znaków, byle były ucelowione dla potrzeb świadomego działania” (Dąmbska1967:22 za Niźnik 1989:187). Szczegółowe cele badań obejmowały określenie specyfiki zagrożeń lokujących się w świadomości mieszkańców powiatu. Tak postawione cele pozwoliły na określenie, w jaki sposób podmioty (zarówno indywidualne, jak i zbiorowe) tworzą„społeczność bezpieczeństwa”, aby móc skutecznie reagować na groźbę zagrożeń nie tylko aktualnych, a także przyszłych.
Keywords: socjologia; zagrożenia; bezpieczeństwo ontologiczne; środowisko(nie)bezpieczeństwa; ryzyko; społeczeństwo ryzyka; niepewność; kapitał społeczny ikulturowy; sieci społeczne; grupy dyspozycyjne; poznawcze operatory dominacji; sprawczość; edukacja na rzecz bezpieczeństwa; kultura strachu