Heterodoksyjne grupy wyznaniowe chrześcijańskiego dominatu w świetle monografii A. Dębińskiego Polityka ustawodawcza rzymskich cesarzy chrześcijańskich - Tomasiewicz, Marcin (Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2021)
Tekst jest artykułem recenzyjnym monografii A. Dębińskiego: Polityka ustawodawcza rzymskich cesarzy chrześcijańskich w sprawach religijnych. Problematyka poruszana przez autora monografii omawia działania prawodawcy rzymskiego doby dominatu, zmierzające do zapewnienia monopolu religijnego oficjalnie popieranemu przez państwo wyznaniu chrześcijańskiemu. Polityka cesarzy w tej materii skupiała się na ograniczeniach w zakresie prawa prywatnego i publicznego, oraz represjach karnych wymierzonych w grupy dysydentów religijnych. Omawiana praca ma charakter interdyscyplinarny; porusza bowiem zagadnienia nie tylko z obszaru prawa rzymskiego, ale również teologii i historii doktryn politycznych.
Keywords: prawo rzymskie; Kościół; heretycy