Glosa aprobująca do wyroku Wielkiej Izby Europejskiego Trybunału Praw Człowieka z dnia 8 kwietnia 2021 r. w sprawie Vavřička i inni p. Republice Czech - Drewniowska, Kinga; Gebuza, Aleksandra (Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2021)
Celem niniejszej glosy jest analiza legalności wprowadzenia obowiązkowych szczepień ochronnych przez państwa członkowskie Rady Europy. Europejski Trybunał Praw Człowieka analizując powyższe zagadnienie przeprowadza test proporcjonalności, wyznaczając granice między prawem do prywatności, zdrowiem publicznym oraz ochroną praw innych. Trybunał wskazuje na zasadność wprowadzenia obowiązkowych szczepień ochronnych, których skuteczność oraz bezpieczeństwo zostały uprzednio wykazane w badaniach naukowych, co zapewnić ma zdrowie w przestrzeni publicznej.
Keywords: obowiązkowe szczepienia ochronne; Europejska Konwencja Praw Człowieka; prawo do prywatności; zdrowie publiczne