Doktryna konieczności w Republice Cypryjskiej - historyczny kontekst i okoliczności jej zastosowania oraz wpływ na cypryjski porządek konstytucyjny - Wereszko, Wojciech (Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2021)
Na mocy międzynarodowych oraz wewnątrzkrajowych ustaleń w Republice Cypryjskiej przyjęto skomplikowany i przesiąknięty swoistymi parytetami etnicznymi system konstytucyjny, który miał zagwarantować prawa greckiej większości i tureckiej mniejszości przy równoczesnym zachowaniu jedności państwa. Przyjęty ład szybko się jednak załamał na skutek swojej niewydolności oraz wycofania się Turków cypryjskich z urzędów. Rozwiązaniem, które pozwoliło na dalsze funkcjonowanie państwa, stało przyjęcie przez sądy tzw. doktryny konieczności, która pozwala w nadzwyczajnych okolicznościach na legitymizację działań władzy, które w świetle prawa powinny być uznane za niekonstytucyjne. Doktryna ta stała się z czasem podstawą funkcjonowania Republiki Cypryjskiej oraz integralną częścią jej porządku konstytucyjnego.
Keywords: Cypr; doktryna konieczności; prawo konstytucyjne