Czy konfucjanizm jest religią? - Szklarczyk, Paweł (Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2021)
Konfucjanizm jest to nurt założony przez żyjącego na przełomie VI i V wieku p.n.e. myśliciela Kong Qiu, zwanego też Kong Fuzi (Mistrzem Kongiem, Konfucjuszem). Choć z zachodniej perspektywy (co do zasady) nurt ten wydaje się być jedynie filozofią lub swoistą etyką praktyczną, dość często, także przez samych konfucjanistów, bywa określany także jako religia. Kwestia ta jest dość niejednoznaczna. Autor w niniejszym artykule zamierza przedstawić problematykę tożsamości konfucjanizmu, omawiając pod tym katem elementy doktryny oraz związki konfucjanizmu z chińską religia naturalną, ideologią Chin Cesarskich (w tym także oficjalnym kultem państwowym) oraz innymi religiami. Poruszona zostanie także kwestia nurtu neokonfucjańskiego. Wywód nie ma na celu jednoznacznego rozstrzygnięcia rzeczonej kwestii, lecz raczej do nakreślenia problemu oraz przedstawienia szeregu czynników wpływających na postrzeganie konfucjanizmu. Artykuł stanowi swoiste pokłosie wystąpienia wygłoszonego przez autora podczas VI Ogólnopolskiej Konferencji Naukowej „Prawo-Religia-Polityka” (Wrocław, 28-29 maja 2021 r.) oraz dyskusji prowadzonej podczas Konferencji naukowej „Dolny Śląsk – Polska – Azja. Wczoraj. Dziś. Jutro” (Wrocław, 30 czerwca-1 lipca 2021 r.).
Keywords: konfucjanizm; religia; neokonfucjanizm; Konfucjusz (551-479 p.n.e.); Chiny; Japonia