Wpływ „Wojny Imjin” (1592-1598) na kształt ładu międzynarodowego w Azji Wschodniej - Niewiński, Stanisław (Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2021)
Wojna Imjin była konfliktem zbrojnym toczącym się w latach 1592-1598 pomiędzy Cesarstwem Japońskim oraz koalicją w której skład wchodziły Królestwo Korei oraz Cesarstwo Chińskie. Celem konfliktu było podważenie kluczowej roli Chin w ramach tzw. systemu trybutarnego. Główna teza artykułu oscyluję wokół przekonania, że chociaż Japonia poniosła ostatecznie klęskę w tej wojnie, to jej długofalowe skutki były dla Japonii całkiem korzystne. Natomiast Chiny, chociaż wojnę wygrały, ostatecznie utraciły swoją wiodącą rolę w regionie.
Keywords: Chiny; Japonia; Korea; wojna; system trybutarny