Wkład Aleksandra Mogilnickiego (1875–1956) w narodziny pedagogiki resocjalizacyjnej - Kamińska, Janina (Wydawnictwo Naukowe EDUsfera, 2022)
Istotnym zagadnieniem pedagogiki na przełomie XIX i XX wieku był problem opieki nad dzieckiem zaniedbanym, w tym także przestępczym. W dyskusji na temat skutecznej resocjalizacji tych dzieci wypowiadali się przedstawiciele różnych dziedzin: psychologowie, lekarze, socjologowie, prawnicy. Jednym z prawników był Aleksander Mogilnicki (1875–1956), który podczas licznych wystąpień przedstawiał możliwości opieki nad nieletnimi przestępcami. Był on współtwórcą międzynarodowej organizacji służącej ochronie dzieci (Association international pour la protectionde l’enfance). Niniejszy tekst ukazuje stanowisko A. Mogilnickiego na temat opieki nad dzieckiem.
Keywords: Aleksander Mogilnicki; nieletni przestępcy; resocjalizacja