Dziecko i ruch w przestrzeni edukacji muzycznej - Sadowska, Katarzyna (Wydawnictwo Naukowe EDUsfera, 2022)
Przedmiotem opracowania jest aktywność ruchowa dziecka w szeroko pojętej przestrzeni edukacji muzycznej. Aktywność, o której mowa, jest wywoływana poprzez percepcję muzyki, w tym przede wszystkim – rytmu muzycznego. Wobec postulatów formułowanych przez pedagogów powszechnej edukacji muzycznej autorka pragnie wyrazić własną opinię w debacie prowadzonej od wielu lat na temat marginalizacji muzyki w polskim systemie oświaty.
Keywords: ruch; dziecko; rytmika; edukacja muzyczna