The conditioning of hermeneutic competences of students of pedagogy: nature versus culture and education - Kaliszewska, Małgorzata; Klasińska, Barbara (Wydawnictwo Naukowe EDUsfera, 2022)
Kompetencje hermeneutyczne związane są z odpowiedzialnością i umiejętnością rozumienia, odczytywania i kształtowania siebie oraz świata jako znaczących, konstytuowanych przez sensy całości. W polskiej literaturze pedagogicznej nie charakteryzuje się z ich nazwy, nie mówi się i nie pisze o nich wprost, chociaż funkcjonują one i są przypisywane do różnych grup umiejętności i sprawności.
Keywords: kompetencje hermeneutyczne; studenci pedagogiki; dydaktyka akademicka