A socio-cultural approach to the importance of community spirit for the elderly in Lithuania - Šinkūnienė, Jautrė Ramutė (Wydawnictwo Naukowe EDUsfera, 2022)
Ośrodki opiekuńcze na Litwie, w dużej mierze, zaspokajają znaczną część potrzeb fizycznych i medycznych starszych osób. Jednakże zdarza się, że aspekty psychologiczne, społeczne i emocjonalne są zaniedbywane. Celem artykułu jest znalezienie teoretycznego rozwiązania problemu zaspokajania potrzeb środowiskowych osób starszych w stacjonarnych zakładach opieki długoterminowej.
Keywords: duch wspólnoty; osoby starsze; wykluczenie społeczne; działalność społeczno-kulturowa