Rodzina w kalejdoskopie współczesnych przemian - Smyła, Joanna (Wydawnictwo Naukowe EDUsfera, 2022)
Artykuł dotyczy przemian współczesnej rodziny związanych z wyłanianiem się epoki ponowoczesności. Na wstępie uzasadniono konieczność interdyscyplinarnego podejścia do badań nad rodziną. W dalszej części artykułu ukazano przemiany współczesnego świata i rodziny, obejmujące zarówno nowe sposoby jej definiowania i funkcjonowania, jaki przemiany struktury i wzorów życia rodzinnego.
Keywords: przemiany rodziny; ponowoczesność; wzory życia rodzinnego