Mocarstwowe aspiracje Turcji w regionie czarnomorsko-kaspijskim i bliskowschodnim. Zmiana priorytetów tureckiej polityki zagranicznej - Kapłońska, Joanna (2022)
Turcja to uczestnik stosunków międzynarodowych, który znajduje się na styku kontynentów i cywilizacji. Było to pierwsze państwo demokratyczne w świecie islamu i zarazem państwo „westernistyczne”. Z jednej strony uczestniczy ono w strukturach systemu zachodniego, z drugiej strony podkreśla swoją tradycję i korzenie islamskie. Złożoność problemów o charakterze wewnętrznym i zewnętrznym ma wpływ na charakter polityki zagranicznej Turcji. Pozycja geopolityczna Turcji wymusza prowadzenie pragmatycznej i wielowymiarowej polityki zewnętrznej. W polityce zagranicznej Turcji zauważalne było dążenie do balansowania interesów tak na Wschodzie, jak i na Zachodzie. Turcja podejmowała rolę stabilizatora stosunków międzynarodowych w regionach ją otaczających, a zatem zauważalne jest, że pełni funkcję „pomostu” między Europą i Azją nie tylko pod względem kulturowym, ale również politycznym i gospodarczym. Turcja przyjmuje rolę pośrednika w dialogu między państwami należącymi do różnych kręgów cywilizacyjnych.
Keywords: Turcja; region czarnomorsko-kaspijski; mocarstwo; Bliski Wschód; polityka zagraniczna