Dopuszczalność istnienia zasady ogólnej równego traktowania akcjonariuszy mniejszościowych i akcjonariusza dominującego w prawie unijnym. Glosa do wyroku Trybunału Sprawiedliwości w sprawie C-101/08 - Szczuka, Patrycja (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2022)
Celem glosy jest analiza sytuacji prawnej akcjonariuszy mniejszościowych w kontekście ochrony ich prawa do równego traktowania. W pierwszej kolejności omówiony został stan faktyczny będący podstawą do wydania przez Trybunał Sprawiedliwości orzeczenia w sprawie C-101/08 oraz rozstrzygnięcie tejże sprawy. W dalszej części wywodu szczegółowo zbadano instytucję zasad ogólnych w prawie Unii Europejskiej oraz przeanalizowano miejsce tychże zasad w unijnym porządku prawnym. W glosie dogłębnie omówiona została dopuszczalność uznania zasady równego traktowania akcjonariuszy mniejszościowych i akcjonariuszy dominujących za jedną z zasad ogólnych. Aby zrealizować ideę dokonania najpełniejszej analizy, poruszono wzajemny związek między zasadą ogólną równego traktowania a zasadą równego traktowania akcjonariuszy mniejszościowych. W konkluzji, na podstawie powyższych omówień, stwierdzono, że nie da się uznać zasady równego traktowania akcjonariuszy mniejszościowych i akcjonariuszy dominujących za zasadę ogólną prawa Unii Europejskiej. Temat glosy jest szczególnie istotny z punktu widzenia szeroko pojętego prawa handlowego, toteż jego analiza jest z zupełności uzasadniona.
Keywords: akcjonariusz mniejszościowy; równe traktowanie; generalne zasady prawa wspólnotowego; prawo handlowe