Prawo do odstąpienia od umowy zawartej na odległość dotyczącej usług finansowych – glosa do orzeczenia Trybunału Sprawiedliwości z 11 września 2019 r. w sprawie C-143/18 - Łukaszewicz, Jan (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2022)
Praca stanowi glosę aprobującą do wyroku Trybunału Sprawiedliwości z dnia 11 września 2019 r. wydanego w sprawie o sygn. akt C-143/18. Celem glosy jest omówienie prawa konsumenta do odstąpienia od umowy dotyczącej usług finansowych zawartej na odległość w oparciu o dyrektywę 2002/65/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z 23 września 2002 r. dotyczącej sprzedaży konsumentom usług finansowych na odległość w świetle komentowanego orzeczenia. W glosie przedstawiono stan faktyczny wraz z pytaniami prejudycjalnymi, zaprezentowano rozstrzygnięcie Trybunału Sprawiedliwości oraz prawo i praktykę niemiecką mające zastosowanie w sprawie. Skonfrontowano omawiane orzeczenie z właściwymi przepisami Traktatu o Unii Europejskiej i Traktatu o funkcjonowaniu Unii Europejskiej. Wyrok poddano analizie w świetle idei przyświecających Unii Europejskiej, takich jak stabilność kontraktowa czy maksymalizacja poziomu harmonizacji porządków prawnych państw członkowskich i maksymalizacja poziomu ochrony konsumentów. Omówiono również model „wystarczająco rozważnego” konsumenta, na który powołał się Trybunał Sprawiedliwości. Wyrok porównano z zapoczątkowaną nim linią orzeczniczą, na którą składają się orzeczenia Trybunału Sprawiedliwości oraz sądów polskich. W podsumowaniu odniesiono się do późniejszych wyroków dotyczących kredytów walutowych wydawanych przez Trybunał Sprawiedliwości oraz sądy polskie.
Keywords: konsument; ochrona konsumenta; dyrektywa 2002/65/WE; usługi finansowe na odległość; odstąpienie od umowy; C-143/18; Trybunał Sprawiedliwości