Klauzule waloryzacyjne stosowane w umowach kredytowych indeksowanych do franka szwajcarskiego - Kwiatkowski, Oskar (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2022)
Obecnie w Polsce trwa gorąca dyskusja dotycząca kredytów frankowych m.in. ze względu na wciąż odraczane posiedzenie w sprawie III CZP 11/21 toczącej się przed Sądem Najwyższym. W związku z tym celem niniejszego artykułu jest zwrócenie uwagi na clou problemu frankowego, czyli postanowienia umowne, jakie były stosowane we wzorcach umownych. Szczegółowo omówiona zostanie abuzywność owych postanowień z powołaniem na orzecznictwo oraz literaturę.
Keywords: kredyt; bank; umowa; klauzula niedozwolona; frank szwajcarski