Porozumienia z zakresu zrównoważonego rozwoju w łańcuchu żywnościowym – prawo konkurencji jako element hamujący rozwój sustainable food chain - Kołodziejczyk, Aleksandra (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2022)
Niniejszy artykuł skupia się na wdrażaniu zrównoważonego rozwoju w łańcuchu żywnościowym w ramach porozumień między przedsiębiorcami oraz problemach, jakie występują w związku z obowiązującą polityką prawa konkurencji w Unii Europejskiej. Krytycznie analizowana jest niderlandzka sprawa Chicken of tomorrow, w ramach której organ antymonopolowy (ACM) badał propozycję porozumienia między różnymi członkami rynku produkcji drobiu, którego celem była ochrona środowiska i podniesienie dobrostanu zwierząt. ACM powołał się na ekonomiczną koncepcję dobrobytu konsumenta, tym samym uniemożliwiając wejście porozumienia w życie. Jako przeciwwaga przedstawiony został brazylijski projekt Amazon Soy Moratorium – ogólnorynkowe porozumienie, które doprowadziło w ciągu niespełna 20 lat do znaczącego zmniejszenia poziomu wycinania lasów deszczowych. Artykuł przedstawia również postulaty przedsiębiorców oraz różnego rodzaju instytucji (tak państwowych, jak i ponadpaństwowych), tym samym pokazując potrzebę zmiany polityki prawa konkurencji w Unii Europejskiej oraz prawdopodobny jej kierunek w najbliższych latach.
Keywords: prawo żywnościowe; polityka konkurencji; ekonomizacja prawa konkurencji; dobrobyt konsumenta