Problematyka dopuszczalności uboju rytualnego zwierząt w prawie Unii Europejskiej - Bielski, Łukasz (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2022)
Artykuł przedstawia ubój rytualny zwierząt jako przejaw wolności sumienia i wyznania, który jest częściowo uregulowany w prawie Unii Europejskiej. Praktyka ta stanowi wielowiekową tradycję judaizmu i islamu polegającą na przecięciu tętnicy szyjnej zwierzęcia bez wcześniejszego ogłuszenia, w celu pozyskania mięsa koszernego/halal. Analizie poddano prawo pierwotne i wtórne Unii Europejskiej na tle relewantnego orzecznictwa Trybunału Sprawiedliwości oraz Europejskiego Trybunału Praw Człowieka. Głównym wnioskiem wynikającym z analizy jest stwierdzenie istnienia znaczącego marginesu uznania państw członkowskich w omawianym zakresie, a tym samym ograniczanie i zakazywanie uboju rytualnego pozostaje w zgodzie z prawem Unii Europejskiej.
Keywords: religia; judaizm; islam; ubój; mięso; koszerność; halal