Zastosowanie sztucznej inteligencji w sądownictwie w świetle zasady skutecznej ochrony sądowej - Bartoszek, Mateusz (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2022)
Przedmiotem artykułu jest analiza zaproponowanych przez Komisję Europejską przepisów aktu w sprawie sztucznej inteligencji w kontekście potencjalnych zagrożeń naruszenia praw podstawowych, a dekodowanych z zasady skutecznej ochrony sądowej, które wynikać mogą z zastosowania sztucznej inteligencji w sądownictwie. Przytaczane przykłady zastosowania systemów sztucznej inteligencji zaczerpnięte są zarówno z państw członkowskich Unii Europejskiej, jak i spoza UE. Przedstawiono etapy prac nad strategią zmierzającą do stworzenia proponowanego rozporządzenia oraz konkretne zawarte w treści projektu rozwiązania, które mają zapewnić bezpieczeństwo działania systemów sztucznej inteligencji. Analizę projektu zestawiono z wnioskami na temat potencjalnych zagrożeń naruszenia zasady skutecznej ochrony sądowej oraz przedmiotowymi stanowiskami organizacji pozarządowych i międzynarodowych.
Keywords: prawa podstawowe; ochrona sądowa; sztuczna inteligencja; akt w sprawie sztucznej inteligencji