Język polskich reemigrantów z krajów byłej Jugosławii osiadłych w okolicach Bolesławca po drugiej wojnie światowej - Boćkowska, Katarzyna (2020)
Praca prezentuje historię chłopskiej Polonii bośniackiej od końca XIX wieku do okresu reemigracji na Dolny Śląsk po II wojnie światowej i życie reemigrantów w nowym miejscu; przedstawia sytuację polskich dialektów ludowych na Ziemiach Zachodnich i Północnych po II wojnie światowej ze szczególnym uwzględnieniem stanu polszczyzny reemigrantów z Bośni w kontekście dialektów wyjściowych, procesów integracji językowej, wpływu języka serbskiego. Głównym celem pracy jest scharakteryzowanie dialektów reemigrantów oparciu o przeprowadzone z nimi wywiady utrwalone cyfrowo. Wywiady przeprowadzono między 2007 a 2011 rokiem. Istotną część pracy stanowią fonetyczne zapisy obszernych fragmentów wywiadów, które prezentują różnorodny język reemigrantów i pokazują niezwykłe doświadczenie historyczne, które było ich udziałem
Keywords: dialektologia; etnolingwistyka; Ziemie Zachodnie i Północne; integracja językowa; Ziemie Odzyskane; Polonia bośniacka; reemigracja; II wojna światowa