Jan Le Witt i Jerzy Him : życie i twórczość - Kaczorowski, Jan (2020)
Jan Le Witt (1907-1991) i Jerzy Him (1900-1982) byli artystami o polsko-żydowskich korzeniach, którzy w 1933 r. w Warszawie założyli specjalizującą się w sztuce użytkowej spółkę autorską, działającą do 1954 r. jako Studio Levitt-Him (później Lewitt-Him). Wykonali w tym czasie wiele prac reklamowych, grafik okładkowych, ilustracji i plakatów. W 1937 r. wyemigrowali do Londynu, gdzie kontynuowali działalność, odnosząc duże sukcesy. Po rozwiązaniu spółki kontynuowali pracę twórczą indywidualnie. Le Witt przede wszystkim zajmował się malarstwem sztalugowym, natomiast Him tworzył ilustracje książkowe dla dzieci, grafiki reklamowe, okładki, projekty wystaw i witryn wystawowych. Obydwaj uważani są za jednych z najważniejszych twórców sztuki użytkowej w przedwojennej Polsce oraz w Wielkiej Brytanii po II wojnie światowej
Keywords: graphic design