Strategie wizualne i werbalne w tabloidach na tle dzienników opinii (badania korpusowe) - Wojdyła, Magdalena (2020)
Głównym celem pracy jest opis i zestawienie strategii stosowanych przez tabloidy i dzienniki opiniotwórcze, a tym samym wskazanie wyznaczników tabloidowości i zbadanie stopnia zbieżności między różnymi formatami prasy. Analizowany materiał to pierwsze strony czterech poczytnych polskich dzienników – w kompleksowym, multimodalnym ujęciu. Dzienniki opiniotwórcze stanowią korpus porównawczy. Zastosowana metodologia ma charakter interdyscyplinarny. Wykorzystano przede wszystkim ustalenia lingwistyki tekstualnej, kulturowej i kwantytatywnej oraz semiotyki i analizy dyskursu. W ramach rozważań teoretycznych przedstawiono przede wszystkim stan badań nad tabloidami. W rozdziałach analitycznych pracy skupiono się na aspekcie strukturalnym (organizacji pierwszej strony i strukturze wiadomości) oraz kwestiach leksykalno-semantycznych. Najbardziej zbliżone wyniki otrzymano dla par: „Fakt” i „Super Express” oraz „Gazeta Wyborcza” i “Rzeczpospolita”. GW jest bliższa tabloidom niż drugi dziennik opinii, szczególnie na poziomie języka
Keywords: tabloidy; strategie wizualne; strategie werbalne